Tevredenheid stimuleren ? Waarom zou je?


Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is. Toch willen bedrijven tevredenheid stimuleren. In dit artikel leggen we uit waarom en ook hoe je dit doet.

Wat is tevredenheid?

Tevredenheid is volgens Wikipedia een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is. Dit is de letterlijke definitie van tevredenheid. Maar is dit wel een juiste definitie?

Iemand kan heel tevreden zijn met zijn of haar prestaties. Maar is er niet altijd nog ruimte voor verbetering? Wanneer iedereen tevreden zou zijn, dan is er geen plek meer voor zelfontwikkeling. Dan blijft alles status-quo en het spreekwoord luidt: stilstand is achteruitgang.

We kunnen dezelfde lijn doortrekken binnen bedrijven en organisaties. Bedrijven die tevreden zijn, spelen over 5 jaar geen enkele rol van betekenis meer. Daarom moeten bedrijven vooruitgang blijven boeken en zich focussen op de sterke punten van hun medewerkers om zo de tevredenheid te stimuleren en te omarmen.

De voordelen van tevredenheid stimuleren

Uit een studie van Gallup blijkt dat wanneer bedrijven zich focussen op de talenten of sterke punten van hun medewerkers zij meer voordeel behalen.

 • 10 – 19 % toename in sales
 • 14 – 29 % toename in winst
 • 3 – 7 % toename in klanttevredenheid
 • 9 – 15 % toename in medewerkersbetrokkenheid
 • 6 – 16 procentpunt afname in verloop (in organisaties met laag verloop)
 • 26 – 59 procentpunt afname in verloop (in organisaties met hoog verloop)
 • 22 – 59 % afname van veiligheidsincidenten

Met andere woorden: tevredenheid stimuleren hangt samen met het focussen en ontwikkelen van iemands talenten in plaats van te focussen op zwakke punten. Ga maar na bij jezelf: doe jij ook niet veel liever die zaken waar je goed in bent? En zijn dat ook niet de zaken waar je zelf graag beter in wilt worden?

Hoe kun je tevredenheid stimuleren?

De kans is groot dat je bovenstaande vragen met JA hebt beantwoord. Dan is de grote vraag: hoe kun je tevredenheid stimuleren?

 1. Maak een diagnose

Een duurzame oplossing begint altijd met een goede diagnose. Idealiter gebeurt dit op basis van interviews en wetenschappelijke vragenlijsten. Zo kun je de juiste vragen stellen en de variabelen van tevredenheid in kaart brengen. Denk maar aan: de werksfeer, de directe leidinggevende of trainingsmogelijkheden.

 1. Bedenk een oplossing

Eens je weet waar de hefbomen voor vooruitgang zitten, kun je gaan nadenken over oplossingen en deze uitwerken. Sommige oplossingen zijn quick-wins. Andere oplossingen vragen veel meer tijd. In sommige gevallen is het raadzaam om eerst een proefproject uit te voeren. Het is altijd raadzaam om de medewerkers nauw te betrekken in het bedenken van oplossingen en hun zelf ook eigenaarschap laten nemen.

 1. Implementeer de oplossing

De laatste stap is het implementeren van de bedachte oplossing of oplossingen.

Tips bij het stimuleren van tevredenheid

Tot slot delen we graag nog een aantal tips bij het stimuleren van tevredenheid.

 • Kondig het onderzoek op voorhand aan en leg uit waarom je het doet.
 • Maak feedback bespreekbaar door constructief te zijn.
 • Communiceer over de uitkomsten.
 • Betrek de medewerkers in het bedenken van oplossingen
 • Laat iedere leidinggevende met zijn/haar team acties ondernemen in overleg met het team

Over Capeus

Wil je de tevredenheid binnen jouw bedrijf ook stimuleren?
Neem dan contact op met Capeus via raphael@capeus.com.

Capeus zorgt ervoor dat uw medewerkers met plezier het beste van zichzelf geven. Werkplezier en duurzame high performance.