Hoe geeft u uw medewerkers erkenning?


Als je in een zaal vol leidinggevenden vraagt: “wie heeft er in de afgelopen week erkenning gegeven?”, dan gaat een verbazend hoog aantal handen de lucht in. Als je daarna vraagt “wie heeft er in de afgelopen week erkenning gekregen?”, dan valt het aantal handen plots behoorlijk tegen.

Er is dus een groot verschil in de perceptie tussen de chef en de medewerkers. Waarom denken we dat we goed bezig zijn met erkenning geven, terwijl dat meestal niet zo is?

Dank u zeggen als een medewerker je iets geeft is geen erkenning geven. Dat is elementaire beleefdheid. Tegen een medewerker “goed gedaan” zeggen of een schouderklopje geven is wellicht bemoedigend, maar is geen erkenning (hoewel we dit ongetwijfeld ook te weinig doen).

Wat is erkenning geven dan wel en wanneer is het effectief?

Erkenning geven is zeggen wat je goed vond, waarom je dat goed vond en dit zo kort mogelijk na de handeling of het gedrag dat je wilt belonen.

Een voorbeeld

Willem levert bij zijn baas een voorstel in voor een vernieuwde marketingaanpak voor product X. Willem’s baas (Frank) laat het voorstel niet liggen maar leest het dezelfde dag nog. De volgende dag zegt Frank tegen Willem: “Willem, bedankt voor je voorstel om de marketingaanpak van product X bij te sturen (= wat). Ik vind het een uitstekend idee omdat het perfect aansluit bij onze nieuwe strategie (= waarom). Ik ben ervan overtuigd dat het zal bijdragen tot onze groei-objectieven. Ik zou graag willen dat je het verder uitwerkt en komt toelichten op de directiemeeting van volgende maand.”

Maar wat als Willem’s voorstel nu eens niet goed was? Laat je het liggen in de hoop dat Willem er niet meer op terugkomt? Natuurlijk niet. Ook hier is een opportuniteit om feedback te geven op een positieve manier. Frank zou bijvoorbeeld aan Willem kunnen vragen om nog even na te denken over hoe zijn voorstel van aanpak past in de nieuwe strategie. Dan kunnen er drie dingen gebeuren:

  1. Willem komt zelf tot het besef dat zijn voorstel niet past in de nieuwe strategie en past zijn voorstel aan.
  2. Willem ziet een duidelijke link met de nieuwe strategie waar Frank niet aan gedacht had en overtuigt hem.
  3. Willem blijft overtuigd van zijn idee en Frank niet. Pas dan is constructieve feedback van Frank nodig om te duiden waarom het voorstel niet in de nieuwe strategie past. Frank doet dat op een positieve en respectvolle manier zodat Willem niet ontmoedigd geraakt en voorstellen blijft bedenken.

Dingen die je beter niet doet (omdat ze niet werken)

  • Medewerker van de maand (en dergelijke)
  • Achter erkenning geven een systeem of procedure steken dat gestuurd wordt door HR
  • Gadgets zoals koffietassen, pins, paraplus, pennen, en dergelijke geven (begrijp me niet verkeerd, je mag ze gerust geven, maar dan aan iedereen en niet als erkenning)

Kan ik iets materieel geven bij wijze van erkenning?

Ja, maar maak er geen systeem van. Een materiële beloning moet onverwacht zijn en waardevol voor de ontvanger. Als de beloning verwacht wordt heeft ze weinig effect.

Zoals Zig Ziglar zei: “Mensen zeggen vaak dat erkenning niet blijft duren. Wel, zich wassen ook niet. Daarom beveel ik aan om het dagelijks te doen.”

Hoe geeft u erkenning? Schouderklopje en dank u? Of de full monty?