Het beste bedrijf ter wereld


In het beste bedrijf ter wereld geven alle medewerkers met plezier het beste van zichzelf. Iedereen, van de CEO tot de receptioniste, weet waar het bedrijf naartoe wilt en iedereen weet hoe zijn of haar job bijdraagt tot het grotere geheel.

Mensen worden ingezet op hun talenten en hun interesses. Ze hebben geen persoonlijke objectieven. Enkel teamobjectieven. Dat vinden ze belangrijk omdat dat het groepsgevoel versterkt. Die objectieven hebben ze trouwens zelf samen opgesteld. En wees maar gerust dat ze uitdagend en ambitieus zijn. Objectieven van elk team zijn publiek. Iedereen kan ze lezen en de vooruitgang opvolgen. Zo vermijden ze ook dubbel werk of conflicterende objectieven.

Er wordt hard gewerkt en de klant is koning, maar er is ook tijd voor ontspanning. Succes wordt uitgebreid gevierd en uit fouten leren ze. Problemen worden niet onder de mat geveegd maar bespreekbaar gemaakt. Hulp vragen is er geen teken van zwakte, maar van intelligentie. Want twee weten meer dan één. En als ze mekaar iets te vertellen hebben dan gaan ze gewoon naar mekaar toe, want email is zo onpersoonlijk en leidt al gauw tot misverstanden.

Een echt arbeidsreglement hebben ze ook niet. Gewoon je gezond verstand gebruiken is er de boodschap. Managers zijn er eerder coaches die de ontwikkeling en groei van hun team stimuleren en er alles aan doen om het werk van het team zo gemakkelijk mogelijk te maken. In alles wat het team aangaat wordt het team nauw betrokken in het beslissingsproces.

Bonussen en incentives hebben ze niet. Ook de CEO niet. Dat werkt teveel individualisme in de hand zeggen ze. Mensen kunnen hier elke dag doen wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Dat is veel belangrijker dat het financiële extraatje op het einde van het jaar. Ze betalen hun medewerkers graag een fair en competitief loon. 

Enkele jaren geleden schafte de CEO de jaarlijkse evaluatiegesprekken af. Uit eigen ervaring wist hij dat die vaak meer kwaad dan goed doen. In de plaats daarvan leerde hij iedereen op een constructieve en positieve manier feedback geven. Niet alleen de leidinggevenden. Iedereen!

O ja, ze zetten ook al jaren op rij “double digit growth” neer, ook tijdens de financiële crisis. Ze hebben de hoogste klantentevredenheid in hun industrie, het laagst aantal ongevallen en de beste kwaliteitscijfers. Ze zijn ook al jaren een top werkgever. Dat maakt nieuw talent aantrekken zo veel gemakkelijker. Personeelsverloop en absenteïsme liggen er dan ook ver onder het industriegemiddelde.

Over welk bedrijf het precies gaat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Weet gewoon dat het uw bedrijf zou kunnen zijn …

Wat kan je zelf morgen al doen om een klein beetje te worden als het beste bedrijf ter wereld?